Arbeidsongeschiktheid is een risico voor de ongeveer anderhalf miljoen zelfstandigen in ons land. Kleine groepen zelfstandigen met verschillende beroepen spreken in een Broodfonds af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen. Ook voor groepen tolken en/of vertalers kan dit een goede oplossing zijn om een vangnet te creëren voor elkaar in tijden van ziekte. Tijdens dit webinar hoor je hoe een Broodfonds werkt vanuit het perspectief van een deelnemer, tevens voorzitter van een Broodfonds.
Een Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Arbeidsongeschiktheid is een risico voor de ongeveer anderhalf miljoen zelfstandigen in ons land. Kleine groepen zelfstandigen met verschillende beroepen spreken in een Broodfonds af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen. Vaak wordt dit soort voorzieningen ook wel aangeduid als een ‘schenkkring’. De BroodfondsMakers begeleiden de oprichting van de individuele groepen en zorgen ervoor dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Alleen groepen die zijn opgezet door de BroodfondsMakers en die voldoen aan de voorwaarden zijn een Broodfonds™ en mogen die naam gebruiken. Broodfondsen zijn betaalbaar, kleinschalig en transparant.
Het concept Broodfonds wekt altijd veel vragen op: Hoe kun je elkaar vertrouwen? Hoe weet je of iemand wel echt ziek is? Hoe zit een Broodfonds in elkaar? Hoe werkt het fiscaal? Wat als ik nooit ziek wordt? En wat als ik ziek wordt en nog maar net lid ben? Deze en heel veel andere vragen worden tijdens dit webinar stap voor stap beantwoord.
De presentatie begint met een inleiding over wat een Broodfonds precies is en hoe het werkt. Lid worden van een bestaand Broodfonds of zelf een Broodfonds oprichten, maakt nogal een groot verschil. Hier zal ruim aandacht aan besteed worden. Duidelijk wordt in ieder geval wat een Broodfonds biedt en verwacht. Verwacht? Ja, want het is sowieso een verhaal over onderling vertrouwen, steun en transparantie. Over solidair zijn met elkaar en op elkaar kunnen terugvallen wanneer dat echt nodig is.
Ook concrete kwesties worden besproken. De hoogte van de maandelijkse schenkingen en de uitkeringen bij ziekte. De voordelen van een Broodfonds als alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of als vangnet naast een verzekering.
Tijdens de presentatie zal de spreekster ook voorbeelden en ervaringen naar voren halen vanuit haar eigen lidmaatschap en voorzitterschap van een Broodfonds.
Marijke Roelofsen groeide op in Portugal en studeerde Internationaal Recht aan de Universiteit Groningen. Na de SIGV-gerechtstolkenopleiding startte zij in 2002 haar werkzaamheden als zelfstandig beëdigd tolk Portugees. De grote toestroom van vluchtelingen uit Angola zorgde voor meerdere jaren fulltime tolken in de asielketen. Daarnaast breidde Marijke haar werkzaamheden uit met tolkdiensten voor het notariaat, politie, rechtbanken, bedrijven en particulieren.
Vanuit haar passie voor communicatie en mensenwerk volgde zij de opleiding tot mediator, Eigen Krachtcoördinator en intervisiefacilitator. In 2009 richtte zij samen met een aantal collega’s de Taalkring Portugees op en in 2010 KTV Kennisnet samen met haar compagnon Sandra Florindo.
Na jarenlang de hoofdprijs aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering ten hebben betaald, zegde zij haar verzekering op. Maar onverzekerd zijn voelt niet prettig... In 2018 werd zij lid van het Broodfonds De Vier Provinciën en na een jaar werd zij gevraagd voorzitter te worden.
Details van deze opname:
Je ontvangt na aankoop van de opname een link waarmee je gedurende 7 dagen de opname kunt openen en afspelen.
Duur: 1 uur en 41 minuten
Beschikbaarheid: 7 dagen na aankoop
Documentatie: PowerPoint als hand-out in PDF
Aantal PE: 1,75
Certificaat van deelname: ja, per e-mail
Hoe werkt het?
LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor opnames en webinars.
'Het webinar sloot goed aan bij mij (vertaler, zzp-er, geen aov). Het beantwoordde vragen die ik voor het webinar had opgeschreven en liet wat mij betreft geen vragen open.'
'Er werd heel duidelijk verteld wat een broodfonds is en wat je ermee kunt. Juist omdat er vanuit eigen ervaringen verteld werd, maakt het ook wat levendiger en ook wat reëler.'