Waarom Belgen u zeggen en Nederlanders jij

Van Nederlanders wordt gezegd dat ze erg snel tutoyeren, van Belgen dat ze iedereen met ‘u’ aanspreken. Maar waarom denken we dat eigenlijk? En is het ook zo? Deze kwestie illustreert naast een taalverschil ook enkele cultuurverschillen tussen Belgen en Nederlanders.

Culturele waarden en normen hebben invloed op de manier waarop je communiceert, je woorden kiest, het woord neemt en naar de ander luistert. Het is een vaag en een beladen onderwerp: je cultuur is immers een belangrijk deel van je identiteit. Nederlanders en Belgen die vaak met elkaar samenwerken of die in het andere land wonen of werken, botsen al snel op die cultuurverschillen. We verwachten dat niet, omdat we dezelfde taal spreken en ervan uitgaan dat onze culturen ook ongeveer gelijk zijn. Deze plotse cultuurschokken zijn soms grappig, maar ze kunnen ook voor frustraties en misverstanden zorgen. Aan de hand van deze en andere voorbeeldkwesties illustreren we dat en gaan we na hoe we die verschillen kunnen overbruggen.

Leerdoelen

  • De deelnemer krijgt meer inzicht in de manier waarop culturele waarden en normen een invloed hebben op onze communicatie.
  • De deelnemer leert enkele belangrijke cultuurverschillen tussen Nederland en België kennen.
  • De deelnemer leert hoe hij in de praktijk rekening kan houden met die cultuurverschillen.
  • De deelnemer begrijpt waarom je in Nederland veel vaker ‘je’ hoort en in België ‘u’.
  • De deelnemer leert hoe hij zelf kan inschatten welk voornaamwoord het geschiktst is voor welke context.

Relevantie

Na dit webinar zijn de deelnemers beter gewapend tegen een cultuurschok als ze onderhandelen met een klant of samenwerken met een collega uit het andere deel van het taalgebied. Ze weten welke communicatiestijlen kunnen botsen of voor wrevel kunnen zorgen en waarom dat zo is. De deelnemers leren zelf in te schatten in welke context het voornaamwoord ‘u’ de beste keuze is en wanneer ze voor ‘jij’ kunnen gaan. Ze leren bovendien hoe het komt dat Belgen zo vaak ‘u’ lijken te zeggen – en dat het niet is wat het lijkt.

Schrijfopdracht

Er is bij dit webinar een korte voorbereidingsopdracht; deze opdracht is beschikbaar in Mijn KTV > Cursussen > de betreffende cursus > Documentatie.
De docent verzoekt je jouw uitwerking van deze opdracht uiterlijk 2 dagen voor aanvang van het webinar te uploaden via Mijn KTV > Cursussen > de betreffende cursus > Huiswerk.

Miet Ooms is vertaler Engels/Duits naar het (Belgisch-)Nederlands en expert in taalvariatie. Ze onderzoekt de verschillen tussen het Nederlands in België en het Nederlands in Nederland, brengt die in kaart en beschrijft ze. Daarnaast ontwikkelt ze strategieën om in de dagelijkse schrijf- en vertaalpraktijk met die verschillen om te gaan. Hierover heeft ze het boek ‘Buurtaal. Praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland’ geschreven, dat dit najaar is verschenen. Op haar website taalverhalen.be publiceert ze geregeld nieuwe taalkaarten en beschrijvingen.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van het webinar een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen voor het webinar zodat je dit kunt bijwonen. Bewaar dit bericht goed en/of registreer gelijk; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van het webinar een melding/herinnering vanuit Zoom.

Opname
Je ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. Je kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV. Deelnemers die onverhoopt niet live kunnen deelnemen en na het beluisteren van de opname nog met vragen blijven zitten, kunnen deze via de mail stellen. Deze zullen naderhand door de docent beantwoord worden.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je

1) het livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.

Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heb je slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig.  


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

Datum: 6 nov. 2024
  • van 20:00 tot 21:30
  • 72,60 (incl. BTW)
  • Online